separator   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  separator   masz pytanie
zadzwoń
608 043 924Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  separator

Z jakiego materiału wybrać poręcze do schodów?

Poręcz to bardzo ważny element schodów. Podkreśla ona charakter schodów, ale także sprawia, że ich użytkowanie jest bezpieczne. W zależności od miejsca montażu schodów, stosuje się balustrady wykonane z takich materiałów jak drewno, miedź, stal nierdzewna lub mosiądz.

 

Poręcze wewnętrzne

Schody stosowane wewnątrz pomieszczenia mogą być wykonane z dowolnych materiałów, podobnie jak może być zróżnicowana konstrukcja samych stopni. Poręcz stosowana we wnętrzu powinna być wygodna w użytkowaniu oraz przyjemna w dotyku. Ważne, aby była przymocowana do ściany tak, by jej użytkowanie było bezpieczne. Decydując się na wybór poręczy do schodów wewnętrznych, można skorzystać z dwóch materiałów: metalu i drewna. Metal sprawdzi się w pomieszczeniach nowoczesnych. Świetnie prezentuje się przestronnych wnętrzach, gdzie stanowią one element dekoracyjny. Drewno to z kolei bardziej uniwersalny materiał, który pasuje do każdego wnętrza, w których pojawia się motyw drewniany właśnie.

poręcz schodów

 

Poręcze zewnętrzne

Poręcz zewnętrzna ma zabezpieczać użytkowników przed upadkiem z wysokości. Powinna być, więc wykonana z dobrej jakości materiałów, zabezpieczonych dodatkowo przed działaniem czynników zewnętrznych jak śnieg, deszcz oraz wiatr. Warunek ten spełnia stal nierdzewna i w mniejszym zakresie zwykła lub kuta stal. Poręcze ze stali nierdzewnej idealnie komponują się idealnie z nowoczesnym i minimalistycznym designem schodów zewnętrznych. Są odporne na działanie wilgoci i zmienne warunki pogodowe. Poręcze ze stali nierdzewnej nie wymagają dodatkowej konserwacji. Stal zwykła nie jest tak odporna na działanie czynników zewnętrznych oraz należy ją konserwować, aby zachowała swoje właściwości.